A lehetséges egészségügyi hatásokról

A hazai gyenge egészségvédelmi és még erőtlenebb fogyasztóvédelmi érdekképviselet miatt az E-számok megfejtése nem látott napvilágot. Hiánypótló kiadványunkat úgy szerettük volna teljesebbé tenni, hogy felhívjuk a figyelmet az egyes problémás adalékok lehetséges egészségügyi kockázataira is. A hivatalos vélemények szerint ilyenek nincsenek is, más külföldi forrásmunkák a miénknél jóval több adalékot minősítenek problémásnak (mi 320-ból 90-et). Mi egy tudományos igénnyel írt, sokadik kiadást megért német anyaggal dolgoztunk.

Hangsúlyozzuk, hogy engedélyezett, a kísérleti szakaszban ártalmatlannak bizonyult élelmiszer-adalékanyagokról van szó. Az adalékok felhasználása is szigorú követelményekhez kötött: az engedélyezett felhasználási területeket és szinteket szabványok írják elő. Egy adalék szervezetre való tényleges hatását azonban nemcsak az egyes emberek adott egyéni érzékenysége (allergiára való hajlama) teszi kiszámíthatatlanná, hanem az is, hogy az akut tünetek több tényező eredőjeként jelentkeznek. Már a sokféle tápanyagok egymásra való élettani hatása is vitatott, hátha még bennük különféle kémiai tulajdonságú szermaradványokkal, adalékanyagokkal keverednek. Ehhez jönnek még a külső környezeti ártalmak és az életvitel okozta problémák.

A becsült adatok szerint a magyar állampolgárok kb. 40%-a allergiás. Meggyőződésünk, hogy a lehetséges mellékhatásokra történő utalással a kívánt megelőző hatást érjük el. A termékismertetők és a füzet "összeolvasása":

A gyanús adalékanyagokat, hiányos termékismertetőket kérjük, szíveskedjenek az illetékes Fogyasztóvédelmi Felügyelőségnek jelezni. Ha pedig az Olvasót a szövegből az egészséges életmód, a környezettudatos vásárlás "szelleme" érintette meg, keressék fel a környezetvédelmi egyesületeket.

dr. Kalas György

Vissza