Kedves Olvasó!

Elkezdem ezen füzetke írását - mert valakinek valahol egyszer el kell kezdenie. Ha azonban én Ön lennék, akkor az olvasást nem itt, hanem a címlap bal felső sarkán kezdeném: ott, ahol az apróbetűs háttér egy "allergia elleni cukormentes rágógumi" összetételét ismételgeti. Nem ok nélkül: a csomagolásról lemásolt termékismertető ugyanis a rágógumiban 11-féle (E-számmal pontosított) adalékanyagot sorol fel. Ebből - füzetkénk szerint - 3 adalék rögtön problémásnak tűnik... Akkor most mi van - egyem vagy ne egyem?

És egyáltalán: mi célból kevernek a bolti élelmiszerekbe annyiféle adalékanyagot, miért jelölik azokat mostanában külön E-számmal és mit jelentenek ezek a számok? Valóban teljesen ártalmatlanok az adalékanyagok? Tényleg nyugodtan rakhatom a gyermekem elé a reklámozott élelmiszereket? És ha mégsem, akkor mit csináljak? Kihez forduljak? Hogyan vásároljak? De tényleg: vegyem vagy ne vegyem?

A német ÖKO-TEST Kiadó füzetének szakmai anyagán alapuló füzetkénk a fentiek megválaszolására tesz "úttörő" kezdeményezést. Ajánljuk kiadványunkat azoknak az anyukáknak, háziasszonyoknak, akik szeretnének egyszer gondolkodó, öntudatos fogyasztókká válni.

dr. Kalas György

Vissza