Élelmiszer-adalékanyagok
azaz a "misztikus" E-számok

 
Az E-számok felsorolása elé:

*

Fogyasztói tanácsok


Az anyagok felsorolása kategóriánként:

 1. SZÍNEZÉKEK

 2. TARTÓSÍTÓSZEREK

 3. ANTIOXIDÁNSOK

 4. SŰRÍTŐANYAGOK

 5. EMULGEÁLÓSZEREK

 6. SAVANYÚSÁGOT SZABÁLYOZÓ ANYAGOK

 7. AROMÁK ÉS ÍZFOKOZÓK

 8. CSOMÓSODÁST ÉS LESÜLÉST GÁTLÓ ANYAGOK

 9. ÉDESÍTŐSZEREK ÉS CUKORHELYETTESÍTŐK

 10. ENZIMEK

***

Az E-számok keresése:

Felsorolásunk az élelmiszer-adalékanyagok E-számait - a könnyebb kereshetőség végett - emelkedő számsorrendben tartalmazza. Az E-szám után az adalékanyag hivatalos magyar kémiai elnevezése szerepel (egy-két esetben kénytelenek voltunk az eredeti német helyesírást meghagyni). Ahol rendelkezünk az adott adalékanyagról részletesebb leírással, magyarázattal, a nevére kattintva megtekinthetjük.

A "problémás" adalékok:

Az egyes elnevezések után esetenként feltüntetett *-jelzés arra utal, hogy az általunk alapul vett valamelyik forrásmunka az adalékot egészségvédelmi szempontból "problémásnak" minősítette. Ilyen jelzés híján az adalékok - a forrásmunkák szerint - egészségvédelmi szempontból aggálytalanok. A "problémás" adalékok listáját külön is kiemeltük. A listában az adalékanyag nevére kattintva szintén megtekinthetjük a hozzá tartozó részletesebb magyarázatot.

A "problémák":

A "problémás" E-adalékanyagok szövege nagyrészt az kisebb részben ÖKO-TEST anyagának, az ORF kiadványában foglaltak lefordítása (minimális rövidítéssel). Ezért szerepel néhol a szövegben "hazai" (német ill. osztrák) hivatkozás. A fenti forrásmunkák ugyan a teljes E-listát tárgyalják, a teljes fordításra azonban nekünk nem volt kapacitásunk.

 

A német füzet anyagába beépített osztrák hivatkozásokat kurzív (dőlt) szedéssel emeltük ki. Az adalékanyag száma, elnevezése után - átvéve az ÖKO-TEST füzetben alkalmazott jelöléseket - "?" vagy " ??" jelzések - utalnak a probléma milyenségére. Megfejtésük a következő:

 • ? = megfelelő színvonalú vagy nem kielégítő vizsgálatok híján végleges értékelés még nem lehetséges ill. egyéb okból alapos kétség fér az adalék probléma-mentességéhez

 • ?? = a már ismert tények arra utalnak, hogy az adalék felhasználási engedélye visszavonandó vagy legalábbis erősen korlátozandó.

*

Impresszum

Felhasznált irodalom


© Copyright, Zöld Pók Hálózat 1997-98.